Pensionärer på krigsstigen

Arga pensionärer vill inte säga lite. Nu är de på krigsstigen riktigt ordentligt. I dag var det en stor manifestation på Mynttorget utanför riksdagshuset mot högerregeringens alla försämringar som drabbar de äldre. Det handlar nog till största delen om uteblivna förbättringar. Det nu så riksbekanta begreppet jobbavdraget kommer nämligen inte pensionärerna till del. Och, kanske en del tycker, de jobbar ju inte? Nej, det gör de förvisso inte, men de har i allra högsta grad gjort det så det räcker. Pensionen är en fördröjd lön. Det är pengar som de jobbat i hop under många års slit och släp. Borde det inte räknas? Borde inte våra pensionärer premieras nu när det gå så himla bra för Sverige?

Lite skrämmande är att så många av pensionärerna tycks ha varit helt ovetande om det här förslaget tills nu. Allianspartierna sa klart och tydligt under valrörelsen att endast de som är i arbete skulle få del av denna skattelättnad. Inga pensionärer, sjukpensionerade eller arbetslösa. Men, det örat har man inte lyssnat på. I stället får vi socialdemokrater kritik av pensionärerna för att vi inte var tydliga och sa vad alliansen tänkte göra. Märkligt.

Tänk om vi hade fått i gång en rejäl debatt under valrörelsen kring den här frågan om jobbavdraget, ja vem vet, då kanske valutgången hade blivit annorlunda. Då hade vi kanske undgått det stora pensionärstappet. Vi förlorade som bekant många pensionärer i det senaste valet. Samtidigt får vi inte glömma att pensionärernas egna organisationer också har ett ansvar att hålla sig àjour med frågor som berör deras medlemmar, inte minst under en valrörelse. Men där gick de tydligen bet. Nu först har de insett den stora orättvisan med jobbavdraget och med andra beslut också för den delen. Det är så dags nu...

Förresten, nu har majoriteten i Riksdagen fattat beslut om att bl a akutsjukhus kan försäljas till privata intressenter. Med bara fyra rösters övervikt antogs förslaget. Stopplagen är nu ett minne blott. Eller som min moderata bänk-granne sa:
- Nu får ni ytterligare något att återställa när ni får makten.
Han sa faktiskt när och inte om. Intressant. Och jag undrar jag om inte den "heliga" alliansen börjar bli lite trötta på att regera? Vi är många som inte känner igen Fredrik Reinfeldt längre. Klarar de att hålla tiden ut, mån tro?
Vi får väl se...

Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback