Bättre flyktingpolitik.

Vårt förslag om att inte låta flyktingar själva få bestämma var de ska bo har väckt en hel del diskussioner och funderingar, inte minst från journalistiskt håll. Många undrar om vi har ingått en pakt med våra danska vänner och antagit deras restriktiva hållning, men det här har ingenting med det att göra, frågan är betydligt större och viktigare än så.


Det handlar om att ge våra flyktingar en bättre chans till boende och försörjning. Det handlar om att skapa praktiska förutsättningar för att klara av flyktingmottagning. Det handlar om integration. Att då få höra antydningar men även raka anklagelser om att vi socialdemokrater skulle vara främlingsfientliga är barockt. Det här förslaget borde vi ha lagt fram för länge sedan och varför vi inte har gjort det vet inte jag.


Att ta emot flyktingar är en självklar solidarisk handling för oss socialdemokrater och utan vår invandring skulle vi stå oss rätt så slätt i vårt välfärdsbygge. Och så ser det ut ur ett globalt perspektiv också. Rent ekonomiskt är invandring en alldeles lysande affär. Den bidrar till att ge världens alla ekonomier ett rejält överskott. Det kan ibland vara svårt att förstå när det i debatterna nästan uteslutande målas upp en bild av att invandring är detsamma som bekymmer.


Men de bekymmer som finns måste vi ta på allvar och våga diskutera. Och det är ju vi som tillhör de demokratiska partierna som måste hitta lösningarna. Vi kan inte låta Sverigedemokrater eller andra främlingsfientliga krafter få "äga" de här viktiga frågorna. Men så blir det om vi andra väljer att stoppa huvudet i sanden och inte se de integrationsproblem som finns i många av våra kommuner. Rädslan för att bli anklagade för främlingsfientlighet gör att vi tiger. Men vi har inget fientligt uppsåt. Vi vill inte kasta ut invandrare från Tensta, Rinkeby eller Rosengård. Vi vill få integrationen att fungera bättre än vad den gör i dag och då måste hela Sverige hjälpas åt.


Det kan inte vara rimligt att Södertälje ska ta emot lika många flyktingar som hela New York gör under ett år samtidigt som Danderyd endast tar emot ett tiotal. Varför har det blivit så här? Borde inte Danderyd, Täby och många andra av våra rikaste kommuner vara de som tar emot det stora flertalet flyktingar?


I dag kan det in en trerumslägenhet i något av Södertäljes bostadsområden bo mer än 20 invandrande personer. Så får det inte vara. Ingen mår bra av det, allra minst barnen. Och möten med svenskar uteblir. De flyttar. Och varför ska en utbildad irakisk tandläkare bli arbetslös i Malmö när det finns ett skriande behov av tandläkare i Storuman?


Vi kan bättre. Låt oss visa det.


Pia


Kommentarer
Postat av: Hannes

Du säger "Och varför ska en utbildad irakisk tandläkare bli arbetslös i Malmö när det finns ett skriande behov av tandläkare i Storuman?"



Ja det är sant. Jag tror att det eventuellt kan finns ett visst behov av tandläkare mellanöstern oxå. Eller är Storuman det ända alternativet herr invandrare har.



Man ska kanske fråga sig varför vi tar emot så många fler invandrare procentuellt än andra Europeiska länder. Kan det bero på att Sverige har ett rykte om sig att vara ett land där man som invandrare (inte flykting) kan leva på gratismat och få fritt husrum.



Jag har hört från mina vänner hur det skrattas åt Sverige i länder som tex Turkiet. PGA våran dumhet. Dessa vänner skulle du förmodligen kalla rasister, det är bara det att de är andra generationens invandrare från turkiet.







2008-12-15 @ 13:32:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback