Nyval?

Vi kan gå en mycket spännande politisk höst tillmötes. Det femte jobbskatteavdraget, som regeringen har flaggat för, kanske inte alls blir verklighet. I Riksdagen finns nu en majoritet för ett förslag om att utvärdera de jobbskatteavdrag som redan är beslutade innan något nytt kan införas. Vi är många som är högst tveksamma till om ytterligare skatteavdrag kan ge fler jobb och en starkare arbetslinje.

 

Det här har väckt stor vrede hos alliansens företrädare i flera utskott, framför allt i skatteutskottet. Men reaktionen var väntad. En regering som satsar allt på ett kort utarmas om vinsten uteblir. Denna ensidiga, eller snudd på enfaldiga, politik kan nu komma att straffa sig.

 

För vad händer om det inte finns en riksdagsmajoritet för regeringens budgetproposition där ytterligare jobbskatteavdrag står i fokus? Ja, ett scenario är att Fredrik Reinfeldt går till talmannen med regeringens avskedsansökan. Om talmannen sedan inte lyckas hitta några lösningar som Riksdagen kan godta utlyses nyval.

 

Men frågan är om detta vore ett önskvärt läge och i sådana fall för vilka? För de mindre partierna som Kristdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet skulle utgången sannolikt kunna bli rätt besvärande. Skulle de klara 4 % -spärren? Tveksamt för Kd:s räkning.

 

Chansen att vi sossar tillsammans med v och mp skulle kunna få ta över styråran, hur stor skulle den vara? Svårt att svara på. Något strukturerat samarbete finns inte idag.

 

Viktigaste av allt - hur skulle svenska folket reagera om ett nyval blev verklighet? Något jubel skulle sannolikt inte utbryta och valdeltagandet skulle nog bli relativt lågt. Det såg vi både i Örebro och i Västra Götaland.

 

Däremot skulle vinsten för svenska folket kunna bli så mycket större om vi fick en regering som vågar se de problem och anta de utmaningar som vi står inför. Barnfattigdom, ökade klyftor, kunskapslyft, grön miljöteknik, nya jobb och nya drömmar.

 

Det kanske är dags för nya allianser att ta vid…

 

Pia


Börshajarna.

Jag har bytt utskott, från trafik till finans. Mycket spännande och stimulerande.Här är vi på besök på Stockholmsbörsen.


En kung i tiden?

Nationaldag. När ska vi svenskar lära oss att fira som norrmännen? Aldrig, skulle jag vilja säga, och varför skulle vi det förresten? Vad är där att fira? Jo, Gustav Vasas konungakröning den 6e juni år 1523 som innebar att vi blev en självständig stat. Och så vasaloppet, förstås. Tack så mycket för det, bäste herr Vasa.

 

Hur kan då Carl XVI Gustaf på bästa sätt förvalta och utveckla Gustav Vasas pund? Under devisen ”För Sverige – i tiden” har denne monark klamrat sig fast vid tronen sedan 1973. Frågan är vad han har lyckats åstadkomma under denna ganska ansenliga tid?

 

Jag vet, han har ingen makt, men det utesluter inte engagemang och vilja till att ta Sverige in i nya moderna tider. Älgjakt i all ära, men jag är alldeles övertygad om att det finns många andra intressanta och mer framåtsyftande utmaningar för en kung att sätta tänderna i.

 

I stället har han fått ägna veckan åt att prata nattklubbsbesök som han förmodligen inte har besökt, men riktigt säker är han inte. Att kräva att kungen ska ha koll på alla sina besök är väl ändå att begära för mycket. Och lättklädda damer finns det ju överallt.

 

Sant eller inte – det får vi nog aldrig veta. Undrar om Gustav Vasa vänder sig i sin grav…?

 

Pia