Unga företagare.
Måndagsmorgnar brukar inte var en höjdare. Segt och halvtrist sådär. Men den här morgonen kom jag på mig själv med ett leende på munnen. När man har bokat in ett möte på sin gamla arbetsplats här i Sala - naturbruksgymnasiet - kan man ju inte bli annat än glad. Visserligen har alla "mina" elever slutat vid det här laget men det finns ju alltid nya att stifta bekantskap med. Och bara det att få träffa mina härliga kollegor, Kicki, Prollo, Gilla och gänget. En himla bra dag, med andra ord.
Den främsta anledningen till besöket var att få träffa tre unga och mycket framgångsrika avgångselever som i höstas körde i gång ett UF-företag inom skogsnäringen. Erik, Jerry och Victor, som nu går sin sista termin på det skogsinriktade naturbruksprogrammet, säljer helt enkelt skogstjänster till skogsföretag runt om i Mälardalen. De har lyckats över förväntan och deras prestation har rönt stor uppmärksamhet inom hela skogsbranschen. Många reportage har det blivit, inte minst i branschens egna facktidningar.
Naturligtvis blir jag nyfiken och undrar vad det är som driver de här killarna att vilja satsa så mycket tid och energi som de faktiskt gör på sitt företag. Och ännu mer intressant är att få veta vilka hinder de har stött på och vad jag och andra kan göra för att förbättra för dem som vill starta egna företag. Och gissa om det fanns åsikter? Massor från dessa kloka unga herrar.
De ekonomiska bitarna är svårast och tråkigast att hantera; bokföring, arbetsgivaravgifter och försäkringar. De uppgifterna har en viss förmåga att hamna lite längre ner på måste-göra-listan. Däremot är de rörande överens om att den frihet som det innebär att vara entreprenör är oslagbar. Att själv kunna styra sin arbetstid och mängden uppdrag är den stora drivkraften för de här killarna. Och just drivkraft, medvetenhet och hårt arbete är a och o för att lyckas med sitt företagande. Du måste kunna branschen för att företaget ska överleva.
Men trygghet då? Går det att utveckla trygghetsnäten för egna företagare eller klarar man sig bra utan?
- Det är nog bra om det finns hjälp att få, i alla fall när man kör i gång, menar Erik. Då kanske fler skulle våga.
- Men det vi saknar mest är entreprenörskap som kurs i skolan. Det borde finnas för varje inriktning, tycker Victor. Då får man veta precis vad som gäller för varje bransch och då skulle säkert fler ta chansen.
- Och gör gärna något åt de höga dieselpriserna, de slår hårt kan man säga.
Samtidigt flikar Tommy in att certifieringen är viktig för att få fram seriösa skogs-entreprenörer. Tommy är läraren som har stöttat och pushat på dessa killar i både med- och motgång. En fantastisk eldsjäl. Ni som har sett programmet "Klass 9A" vet hur viktigt det är med inspirerande lärare. De finns inte bara i Malmö, de finns i allra högsta grad även på Naturbruksgymnasiet i Sala.
Lycka till i framtiden!
Pia