Vardagshjältarna.

Vilka vardagshjältar det finns! Gjorde en praktikdag på hemtjänsten Jakobsberg i Sala och träffade kvinnor som gör ett fantastiskt jobb – varje dag. Har man dessutom roligt på jobbet som Lena och Ann har, så känns det ännu lite bättre.

Emma och hennes väninna är i skriande behov av barnomsorg på kvällstid och helger. Just nu hankar de sig fram med hjälp av mor- och farföräldrar, kompisar och bekanta som försöker hjälpa till så gott de kan. Men det är förstås ingen hållbar lösning.

 

Vi socialdemokrater går ju till val på att utöka resurserna till barnomsorgen så att Sala och andra kommuner ska kunna erbjuda barnomsorg även på obekväm arbetstid.

 

Anna, som har jobbat hela sommaren, kommer snart att åka till Australien på sitt livs äventyr. Go for it, Anna.

Pia


Skruv och mutter.

Det är inte varje dag jag har möjlighet att göra en praktikdag, men i dag gavs ett sådant tillfälle. På Sala Kaross. Jag hade hört att det fanns önskemål om att jag skulle komma men då ville man att jag skulle dra på mig en overall och jobba i verkstaden. Både snack och verkstad, med andra ord. Gissa om jag var nervös?  Hur skulle det gå? Jag som är så otroligt oteknisk.

 

Men oj, så välkomnad jag blev av Leffe, Magnus och alla andra. På med overallen och ner på golvet. Min arbetsuppgift för dagen blev att få fast ett antal skruvar och muttrar på ett slags plåtunderrede (eller vad det nu var) tillhörande en fraktbil. Och det var inte det lättaste, måste jag ärligt säga. Det tog lite tid…

 

Samtidigt fick jag möjlighet att samtala med killarna om allt från reptiler till bensinskatter. Åsikter var det definitivt inte ont om, och många intressanta samtal blev det. Jag inser mer och mer hur viktigt det är att nyansera delar av mediarapporteringen kring vissa politikområden.

 

Ta bensinskatten. Inte någon som jag pratade med på Karossen kände till att det i vårt förslag om höjda bensinskatter också ingår höjda reseavdrag för alla som pendlar och som täcker prishöjningen med råge. Nej, det har inte medierna sagt något om.

 

Eller skatterna. Vi kommer inte att höja inkomstskatten för 3 miljoner löntagare som alliansen påstår och som medierna har förstärkt. Helt fel. Vi rödgröna föreslår att alla som tjänar över 40 000 kr i månaden ska få en skatteökning med 2,5 %. Mig veterligt är det inte många löntagare som har de månadsinkomsterna.

 

Jag är så nöjd med min praktikdag och så tacksam att Leffe kunde ordna detta. Ett stort tack till er alla. Jag hoppas kunna återgälda besöket.

 

Pia


Valupptakter.

Valupptakterna avlöser varandra. I torsdags gick länets upptakt av stapeln där argumentationstrimning stod i fokus. I går var det partiupptakt på Clarion Hotel i Stockholm. Och media var där. Du kanske kollade på nyheterna i går där det påstods att vår gäst, ståupparen Måns Möller, drog ner de största applådåskorna. Så var inte fallet. Alla vi som var där applåderade betydligt mer åt Mona och hennes tal. Måns var rätt kul men nivån på skämten var väl inte så där himla topp. Där ser man hur media väljer att vinkla.

Men stämningen i partiet är det definitivt inget fel på. Alla är otroligt inriktade på att vinna detta ödesval. Sannolikt blir det soffliggarna som kommer att avgöra. Det finns en halv miljon väljare som idag inte vet vad de ska rösta på. Majoriteten av dem har tidigare röstat på oss. De kan göra det igen.
Den avgörande frågan är: Vilket Sverige vill du ha? Ett land präglat av omtanke, där vi bryr oss om varandra, där alla får plats och bidrar efter förmåga? Eller ett Sverige där starkast och rikast är bäst, där var och en får betala sin egen skola, vård och omsorg? Det är detta vi ska samtala om.

Pia

Smaklig måltid.

Jag gillar inte att McDonalds ska bli vallokal i Norrtälje eller någon annanstans heller för den delen. Det ger mig en fadd smak i munnen, snudd på oseriös. Undrar hur ansvariga i Norrtälje har tänkt? Är det så att Norrtäljeborna hänger vid McDonalds dagarna i ända och inte kan hitta till kommunens i övrigt anvisade vallokaler?

 

Eller tycker man i Norrtälje att valet till kommunen, landstinget och riksdagen har samma tyngd som en hamburgerbeställning?

 

Och Moderaterna är med och hugger – direkt – som hungriga kobror. På bordsunderläggen finns ingen mindre än Filippa Reinfeldt avporträtterad. Som av en händelse, liksom. Är det inte bullbak i Året Runt eller modereportage i Femina så är det hamburger-frosseri på McDonalds. Är denna kvinna beredd att underkasta sig vad som helst för att nå väljarnas gunst? Osmakligt, säger jag.

 

Tänk dig förlängningen med en hel politikermeny. Tänk dig att få beställa en Mc Olofsson? En kärnladdad trippelburgare med aningens krispiga gröna inslag, inga LAS-kryddor men massor med svikna löften.

 

Eller en Mc Björklund där hamburgarna står givakt mellan bröden och där varje ingrediens har sin plats, (ordning och reda ska det ju vara även i en hamburgare), kryddad med nyliberala tillsatser och drypande av feta betyg. OBS! Får endast inhandlas av kunder med högskole-kompetens. Övriga hänvisas till Happy Meal – Sveriges nya arbetarmåltid.

 

Smaklig måltid!

 

 

Pia


Nu får det vara nog.

Det bästa med ledighet är att man får tillfälle att träffa sina vänner, både nya och gamla. I fredags lyckades jag få till den där efterlängtade träffen med några av mina äldsta. Och det var precis som förr. Ja, nästan i alla fall. Vi är lite äldre nu och förhoppningsvis klokare än vad vi var på det glada och vilda 80-talet. Då levde vi i sus och dus till tidig morgontimme. Nu var jag hemma kl. 23.00. Så det kan bli.

 

Och alla dessa minnen. Lite kul blir det för vi minns alla olika saker av någon anledning. Och som vi skrattade åt alla dessa dråpliga händelser vi varit med om. Jag somnade med ett stort leende på läpparna den kvällen.

 

Men leendet försvann ett knappt dygn senare när jag debatterade sjukförsäkringsreglerna med moderaten Staffan Anger i Radio Västmanland. Moderaterna verkar på fullaste allvar tro att den försämrade sjukförsäkringen har gjort alla sjuka gott. De vet inte bättre. De har ingen aning om alla dessa mänskliga lidanden som har blivit så många fler sedan årsskiftet.

 

På Staffans Angers papper stod det att alla sjuka får rehabilitering, alla får det stöd och den hjälp man behöver från Arbetsförmedlingen och om dessa insatser inte hjälper så går de bra att fortsätta att vara sjukskriven. Vilket kvalificerat nonsens! Det finns en stupstock satt på 550 dagar. Då ska man banne mig vara frisk, för det har regeringen bestämt.

 

Nej, moderaterna befinner sig i sin uppblåsta tillvaro där alla människor jobbar och är friska. De som är arbetslösa och sjuka är lata och ska straffas – inte bara en gång utan flera gånger.

 

Nu får det vara nog. Sverige behöver en ny regering. En rödgrön.

 

Pia