Meningsfullt gympass.

Plötsligt händer det. Utan förvarning. Gjorde ett pass på gymmet i dag och träffade på ett par killar i 20-års åldern som brukar träna rätt ofta.  Vi har nog morsat på varandra några gånger men inte sagt så mycket mer. Men så plötsligt kommer en av killarna fram till mig, andfådd och svettig och säger:

 

Hur fan går det i valet nu då? Hoppas ni jobbar på bra i Riksdagen nu så att vi får bort den där Reinfeldt. Fattar bara inte hur arbetslösa kan tänka sig att rösta på honom. Det går liksom inte ihop. Han skiter ju fullkomligt i dem. Vi brukar prata om det på jobbet.

 

Något förvånad över att ens bli tilltalad av denne unge man svarade jag att det är ett hårt arbete som väntar ända fram till valdagen, men att jag och alla andra sossar kommer att göra allt vad vi förmår för att Reinfeldt ska kunna packa väskorna och flytta hem till Täby igen.

 

Ja, våra röster har ni alla fall, sa de båda och fortsatte med bänkpressövningen.

 

Lite längre in i lokalen står en ung kvinna och stretchar och som inte lyckats undgå vårt lilla samtal.

Du, sa hon, jag hoppas verkligen att ni fixar det här. Så här får det bara inte fortsätta.

 

Att det var ett segt träningspass spelade mindre roll. Jag kände mig ändå uppfylld.

Klart vi ska ta dem!

 

Pia


Var är du Littorin?

Från borgerligt håll hävdas det att nu kommer jobben. Arbetslösheten sjunker och företagen anställer igen. Låter som ljuv musik för ingen önskar väl hellre än att Sverige ska få fart på hjulen igen.

 

Men se upp! Verkligheten är en helt annan. Arbetslösheten ökar fortfarande och det mest skrämmande är att allt fler blir långtidsarbetslösa. På ett år har den gruppen ökat med 44 %, enligt Arbetsförmedlingens egna siffror. Det skulle banne mig vara straffbart att ens tillåta en sådan ökning. Hallå, var är du Littorin? Hur vore det med lite ansvar?

 

I den statistik som Arbetsförmedlingen redovisar varje månad så finns det en rubrik som heter Lärlingsplatser. Där står siffran 0. Inte en enda av landets alla 450 000 arbetslösa fick någon lärlingsplats under april månad detta år. Vet ni hur många det var förra året vid samma tid? En.

 

Här pratar Littorin om vilka storslagna satsningar som görs för att främst arbetslösa ungdomar ska få lärlingsplatser inom företagarvärlden. Men i realiteten händer inte ett skapande dyft. Tomt prat som vanligt.

 

När det gäller arbetsmarknadsutbildningar mer generellt så visar det sig att här i Sala var det bara 8 personer av drygt 2 100 arbetslösa som fick del av det under april månad. Är det så vi rustar Sverige för framtiden?

 

Hallå, Littorin, har du tagit långledigt…?

 

Pia

 


Centern på hugget.

Ser man på, ett helt gäng centerpartister som går till attack mot vårt förslag om att ta bort subventionen för hushållsnära tjänster. Och som vanligt när borgerliga företrädare tar till orda i denna fråga så använder de sig av helt felaktiga siffror.

 

Det är inte några 11 000 jobb som försvinner. De flesta av dessa tjänster fanns redan innan RUT infördes. På sin höjd har det tillskapats tusen jobb, enligt en granskning som Agenda har gjort. Skattebetalarna får punga ut med 3 miljarder till detta. Det blir ett fåtal jobb till en mycket hög kostnad.

 

Den främsta anledningen till att vi vill ta bort subventionen från denna s.k RUT-tjänst är att det är en överväldigande majoritet av högavlönade som köper tjänsterna. Endast 6 promille är låginkomsttagare. De högavlönade får köpa hur mycket hushållsnära tjänster de vill, men vi tycker inte att hela svenska folket ska behöva stå för notan. De har råd att bekosta detta ändå.

 

De 3 miljarderna vill vi i stället använda till barnomsorg på obekväm arbetstid, till att upprusta våra skolor och till att minska barngrupperna på förskolan. Det tror vi att svenska folket ställer upp på.

 

Pia


Konfirmation.

Har denna helg försökt att leva det lilla livet här hemma. Dottern har konfirmerats och det har inneburit en hel del praktikaliteter förstås. Under ett års tid har hon fått sig till livs vad kristendomen ytterst handlar om. Efter varje lästillfälle har hon kommit hem och mer eller mindre ondgjort dig över hur urbota fånig hela idén är om en gud som ska ha skapat hela alltet. Det går liksom bara inte att tro på.

 

Varje gång har jag frågat henne varför hon fortsätter att läsa om hon är så tvivlande. Svaren har varit svävande, men ofta har hon menat att det kanske blir mer intressant nästa gång. Klokt resonerat. Senaste gångerna har det hetat att det vore bortkastad tid om hon skulle lägga av nu. Så sant. Men jag tror ändå att hon har fått del av  kunskaper som varken skolan eller vi här hemma kan erbjuda. 


Befriande att konstatera att det har hänt åtskilligt sedan en annan konfirmerades. Då var det att rabbla budorden och alla böner utantill. Nu var det teater med både sång och dans. Riktigt svängigt och roligt. Perfekt marknadsföring för Svenska kyrkan som behöver göra ett och annat för att inte tappa ännu fler medlemmar.

 

Pia


Lurendrejeri.

Är det andra vågen av finanskrisen som tornar upp sig? Vete katten om det inte är det. Börserna rasar runt om i världen och den främsta förklaringen tycks vara Greklands ekonomiska lurendrejeri.

 

Rätt fascinerande att ett euro-land under så pass lång tid kan mörka sina siffror och att EU har gått på detta. Häpnadsväckande. Förmodligen är det ännu fler euro-länder som inte har ordning på sina underskott. En tickande bomb, måhända.

 

Frågan man med rätta kan ställa sig är om euro-samarbetet har spelat ut sin roll. När Grekland och sannolikt fler med dem lyckas med konststycket att föra övriga länder bakom ljuset så undrar man. Hur står det till med kontrollfunktionerna?

 

Jag är då innerligt glad över att Sverige inte är med i den monetära unionen. Ingen har då lyckats övertyga mig om det förträffliga med en gemensam valuta. Ett tjusigt spel för gallerierna där regelverken har en underordnad betydelse.

 

Sverige kommer naturligtvis också att påverkas av Greklands öde och ännu besvärligare blir det förstås om det visar sig att Spanien, Portugal, Irland och Storbritannien heller inte har rent mjöl i påsen. Exportland som vi är så är vi beroende av ett välmående Europa.

 

Pia


Historiskt.

Riktigt häftigt och vilken fantastisk stämning!

I går hade vi rödgröna ett gemensamt mingel och riksdagsgruppmöte i andrakammarsalen där vi firade vår gemensamma vårmotion. Historiskt, minsann. Vi har visserligen samarbetat under många år men aldrig så här strukturerat.

 

Och vi är stolta. Människor kommer nu att inse att vår rödgröna politik betyder jobb, minskade klyftor och hopp för alla arbetslösa ungdomar. Ett tydligt alternativ.

 

Men regeringen är grinig och tjurig. Anders Borg, som brukar vara så samlad och balanserad, har de senaste dagarna visat tydliga tecken på irritation och vresighet. Det blev visst inte vad han hade förespått – att sjuksköterskor och metallarbetare skulle få en skattechock.

 

Nu är de visst på en inte-turné. De har knopat ihop tio saker som de inte ska göra om de vinner valet. Gud vad intressant det vore att få veta vad Sveriges regering de facto vill göra.

Hör av er om ni hör något…

 

 

Pia