Höjd bensinskatt.

Arbetsplatsbesök på Bilia och f d Arvers förgyllde tillvaron denna sista onsdag i april. Detta är definitivt guldkanten på mitt riksdagspolitiska uppdrag. Alltid lika intressant att lyssna till vad ”gubbarna” har att säga. De allra flesta brukar ha någon fråga att ställa eller någon politisk åsikt att vädra. Kan ni gissa vad det handlade mest om idag? Just precis. Bensinskatten.

 

Vi rödgröna kommer att höja bensinskatten först med 29 öre år 2011 och sedan med ytterligare 20 öre år 2012. Sammanlagt 49 öre inom två år. Vi vet att många inte gör vågen åt vårt förslag, men när man förklarar varför så finns det en förståelse. Gör vi inget nu kommer smällen bli ännu större senare. Oljepriserna kommer att raka i höjden, det vet vi, så därför är det betydligt smartare att lägga på ett extra kol redan nu i jakten på alternativa bränslen.

 

Mediarapporteringen har dock inte varit helt korrekt. Att vi tänker kompensera med högre reseavdrag till dem som inte har något alternativ utan måste ta bilen till jobbet har det inte stått en rad om. Vi vill definitivt inte straffa alla de som bor på landsbygden.

 

Men tänk om det kunde finnas lite mer kollektivtrafik även utanför stadskärnorna? Vore inte helt fel i tider som dessa.

Tack för bra dagar, Micke. 

Pia

 

 


Kill your darlings.

Sitter och skriver för fullt på mitt förstamaj-tal som jag ska hålla här i Sala. Känns skönt att få vara på hemmaplan när det är valår.

 

Att skriva ett majtal är en väldig procedur. Man vill inte lämna något åt slumpen samtidigt som man vet att det inte går att ta med allt man vill. Kill your darlings är ett bevingat uttryck som passar väl in om man vill begränsa taltiden till max en kvart.

 

Höstens val blir ett riktigt ödesval, det känns verkligen så. Bäva månde för ytterligare fyra år med en högerpolitik som dränerar allt mer resurser från skolan, vården och omsorgen. Jag hoppas att människor inser det.

 

Vi sossar måste bli ännu vassare på att föra fram vårt alternativ till väljarna, vår vision om framtiden, om Möjligheternas Land. Jag tror knappast att vi kan vinna valet enbart på borgarnas misslyckanden, trots att de både är många och långa. Väljarnas förtroende vinner man genom tydlighet och trovärdighet.

 

Pia


Dottern kommer.

Den här veckan blir spännande. Dottern ska bo hos mig i min lilla etta i Stockholm. Praovecka på Bik Bok. Man är liksom van att husera fritt på de få kvadratmetrarna, utan att behöva ta någon hänsyn till någon.

 

Nu kommer ännu ett par necessärer att trängas vid handfatet, ytterligare hårblås- och plattängerssladdar att krypa omkring.  För att inte tala om alla kläder hon har tagit med sig som med nöd och näppe fick rum i den största resväskan huset har att erbjuda. Vojne, vojne.

 

Jag som är van att äga fjärrkontrollen och zappstationerna brukar vara mellan de olika nyhetskanalerna (låter riktigt torrt kan jag tänka mig) Nu blir det sannolikt 3:an och 5:an som kommer att gå varm. Anna Anka och Top Model eller så. Det handlar om att uthärda med andra ord.

 

Pia

 


Vad bidde det?

Det är riktigt roligt att bloggduellera mot moderaten Staffan Anger i VLT. Som många av er redan känner till så har riksdagens utredningstjänst tagit fram en rapport om hur alliansens skattesänkningar har fördelats. Där står svart på vitt att den tiondel som tjänar mest också har fått de största bitarna från skattesänkartårtan.

Nu menar Anger att jag skulle vara felunderrättad. Något märkligt resonemang. Rapporten finns dessutom att läsa för alla som känner sig hugade, således även moderater. Men av någon anledning tycks intresse inte finnas.

Moderaterna vägrar att se verkligheten i vitögat. Att då komma dragandes med en massa prat och allmänna floskler om att företräda en rättvis politik är som att spela vals i polkatakt, det haltar betänkligt.

Skattesänkningarna är nu uppe i 100 miljarder. Och som inte det vore nog så finns det förslag på ytterligare skattesänkningar motsvarande 80 miljarder som blir verklighet om de vinner valet. Högsta prio är alltså att sänka skatterna. Konsekvenser? Det struntar man fullständigt i.

Men vart tog då alla utlovade jobb vägen? Varför är det så många ungdomar i Västmanland som går arbetslösa? Anledningen till alla sänkta skatter var väl att de skulle skapa jobb? Men det bidde visst inte så. Det bidde i stället större klyftor och rekordhög arbetslöshet. 

Här behövs krafttag. Från oss. Från en rödgrön regering.

Pia


Aprilskämt, eller?

Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste Staffan Angers blogginlägg i VLT

1 april. Där skriver han att hans politiska fokus ligger på alla dem som inte får ekonomin att gå ihop varje månad. Ett aprilskämt, var min första tanke. För vad skulle han annars mena?

 

Den borgerliga regeringen hann ju knappt flytta in i Rosenbad förrän de försämrade för alla arbetslösa genom lägre a-kassa.  Strax därpå kom beslutet om en lägre ersättning för alla sjuka och för en tid sedan kom beslutet om att införa en stupstock på 550 dagar för alla långtidssjukskrivna. Sök försörjningsstöd, var uppmaningen från den moderata ministern Husmark-Persson. Hallå, vaddå fokus på dem som inte får ekonomin att gå ihop varje månad?

 

Jag kan förstå att det måste kännas pinsamt att erkänna att arbetslösa och sjukskrivna får vara med och betala skattesänkningarna åt dem redan rika, men precis så är det. Fråga alla arbetslösa och sjukskrivna om de känner sig väl omhändertagna av den moderata politiken?

 

Pia