Det duger inte.

Den fråga som överskuggar det mesta ett halvår innan valet är ungdomsarbetslösheten. Vi har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet, men vad gör regeringen? Finns det någon som är nöjd med regeringens insatser på området? Inte ens Littorin kan väl sova sött om natten?

 
Vad görs konkret för att minska arbetslösheten för alla unga här i länet? 1 800 arbetslösa ungdomar i Västerås väntar på besked. Det är 70 % fler än för ett år sedan.


De brukar skylla på lågkonjunktur och kristider, men det är ju då som politiken behövs som bäst. Problemet är
att borgarna saknar en arbetsmarknadspolitik. Det är mycket snack men väldigt lite verkstad.

 
Det går ju alltid att gömma ungdomar i den s.k jobb- och ungdomsgarantin, som är allt annat än en garanti för att få jobb. Drygt 2 000 ungdomar här i länet är inskrivna där men över 900 av dem får inte någon som helst aktivitet: ingen praktik, ingen utbildning, ingen yrkesvägledning – ingenting. Skandalöst.

 
Det här duger inte. Om vi får väljarnas förtroende i höst kommer det att bli skillnad. Vi vill investera i Sveriges unga. Ett första jobb och en egen bostad är grunden för att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi kommer att investera i lärlingsplatser, i traineeplatser i välfärden och i ett brett utbildningslyft.

 
Vi vill också ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtidsarbetslösa ungdomar. Unga ska inte tvingas till passivitet. Insatser ska sättas in redan vid dag ett. Det är nolltolerans som gäller.


 Pia 


Myggorna.

Det är lugnt. Myggorna kommer även denna säsong att få bekämpas med Vectobac G, samma bekämpningsmedel som användes i fjol.

Det Miljödomstolen har gjort, och som har skapat rubriker, är att de har fastställt Kemilkalieinspektionens beslut om att inte få använda Vectobac G för sommaren 2009. Är ni med?

Någon överklagade Kemikalieinspektionens beslut förra året om att inte tillåta bekämpningsmedlet. Nu först har Miljödomstolen fastställt deras beslut som gällde sommaren 2009. I bland tar saker och ting lite tid...

Men, det viktiga nu är att veta att en dispensansökan redan ligger inne om att få använda Vectobac G för den här sommaren, om det skulle behövas.

Det betyder att åtgärder kan sättas in betydligt tidigare än vad som blev fallet i fjol. Varken människor eller djur ska behöva utstå den myggtortyr som så många drabbades av förra sommaren.

Vectobac G sägs vara skadligt  för stickmyggan som kan riskera att utrotas. Men om valet står mellan stickmyggans överlevnad och människors hälsa så är åtminstone valet givet för mig.

Pia


Rolf.

Det var ett förfärligt tjat om denna avdragsgilla RUT. Ett medialt frossnade utan dess like kring vad vissa kallar en pigdebatt, som om detta vore den absolut avgörande valfrågan. Själv är jag rätt säker på att väljarnas krav kommer att vara betydligt större än så.

100 000 fler är arbetslösa i år jämfört med förra året. Många undersköterskor, förskolelärare och annan lärarpersonal har fått sägas upp. I stället för att dela ut 1,3 miljarder i städrabatt så kan vi t ex anställa 2000 fler förskolelärare för att minska barngrupperna. Ett mycket smartare sätt att använda våra gemensamma resurser.

Själv är jag så lyckligt lottad att jag har en ganska stor "Roffe" här hemma. Han gör det mesta - allt från dammsugning till pelletspåfyllning. Och det fina med kråksången är att hans tjänster inte är till salu - han är bara min.

Kostnaden är onekligen lite svårberäknad men jag "betalar" så gärna - dock utan några statliga subventioner. Har precis för mig att det kallas jämlikhet.

Pia