Det duger inte.

Den fråga som överskuggar det mesta ett halvår innan valet är ungdomsarbetslösheten. Vi har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet, men vad gör regeringen? Finns det någon som är nöjd med regeringens insatser på området? Inte ens Littorin kan väl sova sött om natten?

 
Vad görs konkret för att minska arbetslösheten för alla unga här i länet? 1 800 arbetslösa ungdomar i Västerås väntar på besked. Det är 70 % fler än för ett år sedan.


De brukar skylla på lågkonjunktur och kristider, men det är ju då som politiken behövs som bäst. Problemet är
att borgarna saknar en arbetsmarknadspolitik. Det är mycket snack men väldigt lite verkstad.

 
Det går ju alltid att gömma ungdomar i den s.k jobb- och ungdomsgarantin, som är allt annat än en garanti för att få jobb. Drygt 2 000 ungdomar här i länet är inskrivna där men över 900 av dem får inte någon som helst aktivitet: ingen praktik, ingen utbildning, ingen yrkesvägledning – ingenting. Skandalöst.

 
Det här duger inte. Om vi får väljarnas förtroende i höst kommer det att bli skillnad. Vi vill investera i Sveriges unga. Ett första jobb och en egen bostad är grunden för att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi kommer att investera i lärlingsplatser, i traineeplatser i välfärden och i ett brett utbildningslyft.

 
Vi vill också ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtidsarbetslösa ungdomar. Unga ska inte tvingas till passivitet. Insatser ska sättas in redan vid dag ett. Det är nolltolerans som gäller.


 Pia 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback