Kejsarens nya kläder?

Och så kom då den dagen när hela Sverige skulle prisa och lovsjunga regeringens storsatsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Förväntningarna var stora. Nu skulle det äntligen satsas. Ett lyft som skulle ta Sverige ur den värsta arbetslösheten på decennier. Men något måste ha gått snett. Ut kommer siffran 10.9 miljarder och många jublar och tänker att nu, nu har regeringen äntligen fått fingrarna ur och vågar satsa. Men si, det bidde knappt en tummetott.


Nästan hela denna miljardsatsning går åt till ökade kostnader för a-kassa och till ökade bidrag till dem som är inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin, och de blir bara fler och fler. Det var så sant, 780 miljoner går också till ökade kostnader för konkurser. Men, vart tog den stora satsningen på utbildning och praktik för arbetslösa vägen? Inte en enda krona finns anslaget. Har Anders Borg räknat så fel?


Jag kommer osökt att tänka på sagan om Kejsarens nya kläder. Ni vet han som gick genom folkhopen, stolt och rakryggad, iklädd som han trodde den vackraste skrud som någonsin hade beskådats. Så plötsligt utbrister en liten pojke: Men kejsaren är ju naken! Han har ju inga kläder på sig!


Men nu är läget alldeles för alarmerande för att komma dragandes med HC Andersens sagor. Nu måste regeringen ta sitt ansvar. Det är möjligt att de tycker att de har fullgjort sin uppgift, men vad tycker alla varslade och arbetslösa om det?


Vi sossar har lagt fram en mängd förslag för att rusta oss inför framtiden, för det är precis det vi måste göra. Utbildning är nyckeln till framgång och våra förslag skapar 50 000 nya utbildningsplatser. Det handlar om platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, Komvux och Yrkesvux,  KY-utbildningar och nya högskoleplatser.


Vi vill också satsa på spetskompetens för varslade inom t ex industriföretag för att skapa bättre möjligheter för personalen att få behålla sin anställning, samtidigt som industrins konkurrenskraft stärks när tiderna väl vänder.


Personalen inom skola, vård och omsorg behöver också vidareutbilda sig. Vi är beredda att ge statliga resurser till kommuner och landsting motsvarande 5000 utbildningsvikariat.


Men vi vill också investera i gröna jobb genom klimatanpassad upprustning av alla hyresrätter i miljonprogrammets områden, genom klimatanpassad upprustning av förskolor, skolor och äldreboenden och genom att bygga klimatsmarta bostäder.


De här förslagen skapar jobb och sysselsättning och de är fullt genomförbara, om regeringen bara vill. Om inte de här förslagen duger så har vi ännu fler. Som sagt, det är bara att säga till.


Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback