Så var det Svensk Bilprovnings tur.

Häromdagen slogs vi återigen av häpnad i kammaren. De borgerliga riksdagsledamöterna skulle ännu en gång försöka övertyga oss andra om det förträffliga med att privatisera statliga myndigheter.

Den här gången gällde det Svensk Bilprovning. Men som vanligt lyser sakargumenten med sin frånvaro. I stället är det cirkelargumentet "det är bra att privatisera för att det är bra" som löper som en blå tråd genom alla debatter.

Svensk Bilprovnings kundnöjdhet ligger på 94 %. Jag tror att det bara är Apoteket som ligger högre. Trots det försöker de borgerliga göra gällande att det kan bli mycket mycket bättre om man släpper bilprovningsmarknaden fri.

Huvudargumentet sägs vara 700 fler arbetstillfällen. Alltså, en privatisering av bilprovningen kommer att kräva ytterligare 700 personer för att kunna utföra samma jobb som Svensk Bilprovning gör i dag. Hur effektivt är det på en skala?

Och dyrare kommer det att bli. I Finland fördubblades avgiften vid avregleringen. I dag betalar vi 300 kronor för en besiktning och fr o m 1 juli nästa år får vi alltså räkna med helt andra priser.

Det är ju inte så att vi kan välja att inte besikta bilen, det är något vi faktiskt är ålagda att göra. Och då har vi som bilägare inget val - det är bara vackert att betala.

Som sagt, är det inte val snart...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback