Vem blir vår partisekreterare?

Nu börjar spekulationerna ta fart. Vem ska bli vår nästa partisekreterare? På senaste partistyrelsen sa Mona att frågan har mognat hos henne och att hon nu är beredd att inleda samtal med partidistriktens ordföringar. Min första tanke var att nu har Mona bestämt vem hon vill ha på den posten. Men hon kanske menade att tiden nu är mogen för att på allvar låta partiet diskutera frågan och snart ta ställning.


I november blev det ju klart att nuvarande partisekreterare Marita Ulvskog går vidare till Europaparlamentet och jag tror att Mona har tänkt en hel del sedan dess. Och frågan tarvar mycken tankeverksamhet. Partisekreteraren är en nyckelperson som påverkar vårt parti både internt och externt. Och ska vi vinna valet 2010 måste vi tänka till, inte bara en gång utan många gånger, innan vi utser "den rätte". Jag är helt övertygad om att väljarnas sätt att relatera till vår politik är det som kommer att fälla avgörandet för om det blir en valvinst eller inte 2010. Inget mission impossible, men det kommer att krävas en hel del nytänkande för att Mona och vi andra ska få så bra förutsättningar som möjligt att kommunicera våra politiska budskap.


Det kunde vara intressant om partiet vågade lyfta fram någon som inte tyngs av gammalt statsrådsbagage. Tänk om det finns någon ung, hungrig, idérik och entusiastisk partivän som känner sig hugad? Men det faller väl på sin egen orimlighet. En ung spjuver som ska tala om för alla oss andra hur saker och ting ska vara? Nej, det går väl inte. . .


Det mest troliga är att vi utser en rutinerad person, väl förankrad i partiet och med högt förtroende bland oss förtroendevalda. Vi gör nog som vi alltid brukar göra, med andra ord. Sedan får vi hoppas att väljarna tycker samma sak.


I spekulationerna förekommer namn som Peter Hultqvist, riksdagsman från Borlänge och Niklas Nordström, f d SSU-bas. Häromdagen fick jag höra ett rykte om att Göran Johansson,

f d kommunalråd från Göteborg, var intresserad. Men herregud, vi ska väl ändå inte ha några föredettingar till en sådan viktig post?


Det viskas också från vissa håll om att låta Nuder få en ärlig chans. Det hade varit intressant och möjligt innan Mona valdes till partiledare, men definitivt inte nu. Han är ju den som inget hellre vill än att bli partiledare. En motspelare i stället för en medspelare till Mona. Det fungerar inte.


Min favorit är Margot Wallström. Hon är den som tillsammans med Mona skulle kunna lyfta partiet till nya höjder. Hon är den som tillsammans med Mona skulle våga föra in nya synsätt och vidga vyerna hos oss alla. Hon är den som tillsammans med Mona skulle kunna få oss att vinna väljarnas förtroende. Go for it, Margot!


Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback