Unga måste få plats.

De kommande åren lämnar de största ungdomskullarna sedan 40-talet gymnasieskolan. Det betyder att tiotusentals unga vuxna stiger in i vuxensamhället med liv och lust, med höga krav och många idéer. Det är en fantastisk möjlighet för vårt land.

 

I vårt socialdemokratiska Sverige skapar vi möjligheter för ungdomar att förverkliga sina drömmar till utbildning, till jobb, till eget företag, till bostad och till livsstil. Vi måste ta ungdomsgenerationen på allvar och förbättra deras inflytande inom alla områden – det ger framtidstro.

 

Nu ser vi att trösklarna för att gå över till ett självständigt vuxenliv höjs, inte minst på arbets- marknaden. De unga som lämnar skolan bakom sig möter nu ett Sverige präglat av historiskt hög arbetslöshet. Vi kommer att göra allt vad vi förmår för att radera ut arbetslösheten, som är den näst högsta i Europa. Det kan vi inte göra enbart av egen kraft och inte från en dag till en annan. Men vi är övertygade om att vi tillsammans med arbetsgivare och fackliga organisationer, som vet att arbetskrafts- och kompetensbrist väntar runt hörnet, kan göra skillnad.

 

Under kommande år kommer unga som saknar en gymnasieexamen att drabbas särskilt hårt av jobbkrisen. Vi tycker att det är fel att sänka kraven i gymnasieskolan. I stället måste det finnas fler alternativa vägar och en öppenhet för att man kan vilja ta saker och ting i en lugnare takt.

 

Om vi inte förmår fånga upp de skoltrötta ungdomarna, höra vad som är det verkliga problemet och hjälpa dem att hitta en väg framåt, så riskerar de att slås ut – inte bara från skolan utan också från arbetsmarknaden. Därför är det så viktigt att få flera chanser. Ingen ung under 25 år ska nekas plats i det kunskapslyft som vi vill införa

 

Varje ung som behöver det ska få utbildning, praktik, en lärlingsplats eller en subventionerad anställning från första dagen. I den offentliga sektorn vill vi skapa ett trainee-program, och en särskild jobb- och praktiksatsning för nyexaminerade unga akademiker.

 

Det behövs mer yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för unga och fler lärlingsplatser för långtidsarbetslösa unga. En nära kontakt med arbetslivet kan vara avgörande för att finna motivation och mening med studierna. Det ska också vara lätt för den som saknar fullständig grundskole- eller gymnasiekompetens att läsa in den på komvux eller på folkhögskola.

 

Kommunerna måste prioritera sommarjobben som gör det möjligt för unga att skaffa sig erfarenheter i arbetslivet. Det första riktiga jobbet är ofta på en arbetsplats där man har sommarjobbat.

 

Vi sossar tar ungdomsgenerationen på allvar och vill ge alla möjligheter att förverkliga sina drömmar. Då krävs det en kraftfull politik. Det har vi.

 

Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback