Lurendrejeri.

Är det andra vågen av finanskrisen som tornar upp sig? Vete katten om det inte är det. Börserna rasar runt om i världen och den främsta förklaringen tycks vara Greklands ekonomiska lurendrejeri.

 

Rätt fascinerande att ett euro-land under så pass lång tid kan mörka sina siffror och att EU har gått på detta. Häpnadsväckande. Förmodligen är det ännu fler euro-länder som inte har ordning på sina underskott. En tickande bomb, måhända.

 

Frågan man med rätta kan ställa sig är om euro-samarbetet har spelat ut sin roll. När Grekland och sannolikt fler med dem lyckas med konststycket att föra övriga länder bakom ljuset så undrar man. Hur står det till med kontrollfunktionerna?

 

Jag är då innerligt glad över att Sverige inte är med i den monetära unionen. Ingen har då lyckats övertyga mig om det förträffliga med en gemensam valuta. Ett tjusigt spel för gallerierna där regelverken har en underordnad betydelse.

 

Sverige kommer naturligtvis också att påverkas av Greklands öde och ännu besvärligare blir det förstås om det visar sig att Spanien, Portugal, Irland och Storbritannien heller inte har rent mjöl i påsen. Exportland som vi är så är vi beroende av ett välmående Europa.

 

Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback