Framåt.

Nu har de gjort sitt, partiets kriskommission. Rapporten är framlagd och nagelfaren av hugade journalister som i princip sågade den längs med fotknölarna. Tror väl knappast att de har läst igenom alla de 118 sidorna. Undantaget skulle möjligtvis kunna vara Lena Melin från Aftonbladet, som åtminstone ger sken av att veta det mesta.

 

Omstart för socialdemokratin är titeln på rapporten, inte nystart. En semantisk lek med ord, kan tyckas, men ambitionen från kommissionen har inte varit att skriva ett nytt partiprogram utan lyfta fram områden där vår politik behöver bli tydligare och mer trovärdig.

 

Ett sådant exempel är full sysselsättning. Vi lyckades inte nå dit under vår långa regeringstid. Nästan pinsamt eftersom full sysselsättning är portalen i vårt partiprogram och har alltid så varit. Vi har lyckats halvera arbetslösheten men inte nollställa den. Varför?

 

Frågan är komplex. För att eliminera arbetslöshet krävs långsiktig framförhållning, inte minst kring utbildning, forskning och innovation. Klara och tydliga spelregler som får gälla över tid.

 

Vi måste också i våra politiska beslut våga visa att vi menar allvar med en bra skola där lärarens roll är central. Lärarstatusen måste stärkas och lämplighetsprövning bör göras. En bra och trygg skolgång är det bästa bagage man kan få med sig på livets vidare färd.

 

Men kunskap är ofta en färskvara som vi alla behöver uppgradera. Möjlighet till förkovran eller omställning måste finnas även i vuxen ålder, för att bättre matchas med en arbetsmarknad i ständig förändring. Studielånesystemet måste sannolikt ses över.

 

Arbetslivets villkor är ett annat område som vi behöver lyfta fram. I dag är oavlönad övertid mer regel än undantag på många arbetsplatser. Stress och dålig arbetsmiljö har för många blivit vardagsmat. Det här är lite av en tickande bomb som få vill prata om men som vi beslutsfattare måste ta på största allvar.

 

Nu blickar vi framåt och hoppas på en bra kongress 25/3-27/3 där en ny modern partiledare ska väljas med mandat att skapa ett nytt modernt parti. Det här kommer att bli riktigt kul!

 

Pia

 


Kommentarer
Postat av: Sofia Wegstedt

Vad trevlig dina poster verkar vara. kommer definitivt läsa dina inlägg igen! =) Hoppas du har en rolig vardag :)

Postat av: Pia

Tack Sofia och hoppas att du har det bra. Det värmer när läsare uppskattar det jag skriver. Hör gärna av dig om det är något du undrar över eller så. :)2011-02-25 @ 10:53:22
Postat av: Carl Schad

Den socialdemokratiska ideologiska plattform är kravet på ett starkt samhälle som skydd mot människornas sysselsättning. Det är den ideologiska grunden för arbetsmarknadspolitik, näringspolitik, lokaliseringspolitik, konjunkturpolitik och fördelningspolitik.Allt detta kan sammanfattas med denna jämlikhetspolitik.Idag 2012 vet vi svaret. Idag står de fyra stockholmstidningarna och AB upp för Alliansens orättvisor, jobbskatteavdrag och marginalskattesänkningar, som har effektueras av ett bestialiskt folkmord på Svensk Skola-Vård-och Omsorg. Dessa sociala orättvisor som det svenska folket ser idag beror på Alliansens skeva ojämlikhetspolitik som är förödande för svensk arbetsmarknads och näringspolitik och dess exportnäring.Detta effektueras av den svenska regeringen att stora olikheter mellan politik och människor är nödvändiga för de som står för den konservativa och nyliberalistiska ideologin.För de borgerliga har deras ojämnlikhet plötsligt blivit en fras som de pryder sina förslag med. Titta på vad som sker i Svensk Skola-Vård-och Omsorg med dessa hutlösa multinationella Riskkapitalbolag och deras bemanningsföretag.Nu har den svenska regeringen tillfört ännu en ojämlikhetsfras. Myndighetsövning har nu den svenska regeringen överfört till multinationella Riskkapitalbolag och dess bemanningsföretag i Sverige. Detta har pågått i sex år. Privatiseringen pågår för fullt och på olika internetsajter kan de rika besuttna fylla på sina miljoner med ytterligare miljoner om de investerar i Svensk borgerlig Skola-Vård-och Omsorg.Det är för att bekämpa dessa sociala orättvisor som den socialdemokratiska kongressen nu måste lyfta fram jämlikhetskravet inför valet 2014. Denna politik skall innebära en fortgående omdaning av samhället.Jämlikhetskravet är inte någon omdaning som nu plötsligt tar fart när det socialdemokratiska partiet 2011 lade fram sin första budget.Jämlikhetskravet kan skildras på många sätt bland annat är den en förutsättning för en reformpolitik och en expansiv samhällsnyttig bostadsbyggandets expansion vilket är en grund för den sociala bostadspolitiken.För socialdemokraterna står kravet på valfrihet i direkt samband med strävan till jämlikhet. Valfriheten får inte gälla de rika besuttna.Valfriheten gäller alla och envar. Därför är det dags at S-väljarna och S-bloggare tar fajten mot borgerlighetens ojämnlikheter och inte hänga ut det socialdemokratiska partiet,partistyrelsen,VU och dess Valda Ordförande Håkan Juholt.

2012-01-17 @ 15:50:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback