Ett våp eller en VÅP?


Vad är ett våp? Jo, en lite enfaldig och sjåpig person. Men vad är då en VÅP?Jo, en viktig politisk handling - en tilläggsbudget med en uttalad inriktning. I år var det första gången på väldigt länge som en borgerlig finansminister fick den äran att presenterade VÅP:en. Vårproposition heter det egentligen om man ska var helt korrekt men det är som vanligt, höll jag på att säga, alldeles för långt och krångligt att både säga och skriva. Så vi håller oss till VÅP:en.

Den här VÅP:en skulle lika gärna kunna vara ett våp, för synar man den lite mer i sömmarna så slås man av den enfald som genomsyrar hart när vartenda område. Hur kan man bara vara så korkad och tro att vi får ett bättre och mer rättvist samhället genom att försämra för alla arbetslösa, för alla långtidssjuka, för alla förtidspensionärer och för de flesta andra pensionärer? Samtidigt som förmögenhetsskatten tas bort och fastighetsskatten sänks rejält i de "heta" bostadsområdena. Samtidigt som det s.k. jobbavdraget ger mest i plånboken för de redan välbeställda. Hur korkad får man vara egentligen? Vem tusan jublar över detta?

Och anledningen till alla dessa enfaldiga förslag sägs vara utanförskapet. Högeralliansen hävdar med en dåres envishet att försämrade villkor för arbetslösa, för sjukskrivna och för pensionärer ska leda till mindre utanförskap. Men hallå, blir det inte precis tvärtom? Jag blir inte riktigt klok på den ekvationen.

Det finns också några andra "godbitar" i denna VÅP som också är värda att notera. Vad sägs om att polisen får 40 miljoner kronor mindre till sin verksamhet? Visst var det väl moderaterna som i valrörelsen skanderade på gator och torg om mer pengar till polisen? I stället flyttar man 48 miljoner till Regeringskansliet. Va!? Visst var det väl moderater och kristdemokrater, ja hela borgerligheten, som gick till val på att effektivisera all statlig byråkrati och administration och på så sätt minska kostnaderna? Men det var då det...

Som ledamot i trafikutskottet hade jag förväntat mig några miljarder till väginvesteringar. För bara ett år sedan ville moderaterna satsa 7 miljarder kronor mer än oss till just väginvesteringar. Och vad bidde det nu då? Det bidde inget, inte ens en tummetott. Nej, det tycks vara viktigare att sälja statliga bolag och sänka förmögenhetsskatten än att satsa på viktig infrastruktur. Vet ni, de 6 miljarder som det kostar att ta bort förmögenhetsskatten är samma summa pengar som fattas för att köra i gång bygget av Citybanan i Stockholm. (Två nya järnvägsspår i en tunnel)
Tro inte för ett ögonblick att denna högerregering väljer en så viktig investering framför skattelättnader för de välbärgade. Det gör Inte ens de "nya" moderaterna. Märkligt...

Pia 

Kommentarer
Postat av: Hasse

;(

Postat av: erik

Om detta är sant. vilket jag tror. jag blir bara depprimerad när jag läser detta.

2008-01-08 @ 22:09:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback