Behövs kvinnodagen?

Vaddå internationella kvinnodagen? Är den verkligen nödvändig? En bekant här i stan undrade över det i går och svaret till honom och till alla andra är: absolut! För jämställdhetens skull. Vi ska naturligtvis jobba med att stärka kvinnors rättigheter under hela året, men den 8:e mars ska vi fira vad vi har åstadkommit.
 -  Åh, vad ni tjatar om jämställdhet. Ni blir visst aldrig nöjda.

Nej, vi är stolta men inte helt nöjda. Mycket har hänt de senaste 30 åren men bättre kan det bli. Det handlar inte om att låta oss kvinnor slippa diska eller dammsuga som en del tror - det handlar om våra rättigheter och möjligheter på alla områden. Jämställdhets- och diskrimineringsplaner till trots, men verkligheten överträffar dikten.  Vad gör vi för att lönen för lokalvårdaren Aina ska bli högre? Vad gör vi för att hjälpa de kvinnor som får ett knytnävsslag till frukost varje morgon? Eller vad gör vi för att få fler kvinnor i styrelserummen? Jo, vi är mästare på att formulera oss i vackra visioner och allmänt hållna klyschor som många inte känner igen sig i. Verkligheten är ofta betydligt grymmare. I stället ligger de här tjusiga dokumenten och samlar damm till nästa gång det kommer något påbud om att " nu ska de där politikerna ha ett beslut om jämställdheten igen".

Men ibland händer det faktiskt att vi hotar med att fatta beslut om t ex kvotering till bolagsstyrelser. Då skriks det i högan sky från många. Inte ska man väl kunna få en styrelsepost bara för att man är kvinna? Hur skulle det se ut? Det måste väl ändå vara kompetensen som avgör?Ja, kanske det. Men det sätter åtminstone större press på valberedare och andra att utse duktiga kvinnor i stället för bara duktiga män. Och de duktiga kvinnorna finns, kan jag lova, men då får man leta på andra ställe än i bastuklubben. 

Pia

Kommentarer
Postat av: pappa B

Hurra, hurra
Tuff blogg du har. Jag kanske tittar in igen, någon annan gång om jag får?
pappa B


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback