Grattis The Ark!

Och så gjorde de det till slut. The Ark. Tog hem segern. Och det är stort. Det är stort att ta hem schlagersegern även om man heter The Ark, eller ska jag säga trots att man heter The Ark?  "Det är helt absurt", sa Ola Salo på en direkt fråga från Luuk om hur det köndes att vinna. För vem hade bara för några år sedan kunnat anat sig till den förändring som detta underbara spektakel till program faktiskt har genomgått?
 
På "den gamla goda tiden" ( innan Lordi och The Ark)  visste man precis hur vinnarkonceptet skulle se ut. Lite Lotta Engberg eller Kicki Danielsson mixat med ett ABBA-likande sound, serverat av några Fame-kopior och producerat av Bert Karlsson. På sätt och vis gäller det fortfarande. Kolla bara vilka som toppar Svensktoppen och andra listor - Markoolio och Linda Bengtzing med låten "Bästa schlagern". I den låten finns alla ingredienser som gjorde Sverige så framgångsrikt i den europeiska schlagervärlden.

Men ur led är tiden, tycker en del. Något har hänt. Schlagerhimlen har bytt skepnad. Ja, det har den och det tycker jag är rätt kul. Inte minst har vi våra östeuropeiska länder att tacka det för. Å ena sidan har ett delvis nytt mystikfyllt sound skapats ofta inramat med stolta folkdansare och en mängd exotiska instrument. Men å andra sidan har också den gamla beprövade Heavy-Metal-Rocken letat sig fram till schlagervärldens arenor. Det hade ju varit helt otänkbart för låt säga fem eller sex år sedan. Vad har egentligen hänt?

Jag tror att det handlar om att vara annorlunda. Att ta ut svängarna. Att spränga gränserna. Att synas. Att våga. Det gör The Ark och det gjorde i allra högsta grad den finska gruppen Lordi som vann förra året. Och folket bara älskar dem. Det är väl härligt och lagom galet? Återstår att se hur väl våra vänner på arken lyckas i Helsingfors och vilka motståndarna blir. Men deras chanser borde vara tämligen goda, kan jag tycka. Ola Salos sång är ju fantastisk och scenshowen går inte av för hackor den heller. Frågan är om det är ett vinnarkoncept att uppträda i bar överkropp även i Helsingfors?

Pia

Kommentarer
Postat av: Yvonne Ahlin

Det känns som en stor dag idag... en dag som går till historien. Att vi har valt en kvinnlig partiordförande känns stort och kommer bli en milstolpe i svensk arbetarrörelse. Jag tittade efter dig idag på partikongressen men jag såg dig inte där. Fast å andra sidan är det inte så lätt att hitta någon bland så mycket folk.
Hoppas ni mår bra! Hör gärna av dig!!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback