Nu får det vara nog!

Nog. Nu får det väl ändå vara nog. Nu får de väl ge sig. Regeringen. Den högerstyrda alliansregeringen som nu har regerat och raserat vårt land i ett år. De trygghetssystem som vi och inte minst alla våra äldre har kämpat så hårt för är snart ett minne blott. Jag blir rent ut sagt förbannad. Får man göra på detta viset? Här har den borgerliga alliansen försökt att slå blå dunster i ögongen på folk genom att påstå att deras politik ska bli mer socialdemokratisk än vad vi socialdemokrater själva förmår att prestera. Vilket kvalificerat skitsnack! Vad vet de om socialdemokrati? Inte ett smack!


Om alliansen tror att försämringar för deltidsarbetslösa kvinnor är socialdemokratiskt så har de absolut inte förstått. Om alliansen tror att idén med att låta pensionärer få högre skatt än oss andra är socialdemokratiskt så är de inte riktigt navlade, som min mormor sa när hon var riktigt arg på någon. Om alliansen tror att dyrare och försämrad a-kassa och privatiserad trafikförsäkring och sjukvård är socialdemokratiskt borde de ta mig tusan skämmas! Detta är så långt ifrån socialdemokrati som man bara kan komma, och jag tror att människor nu börjar förstå det. Var det verkligen den här politiken väljarna hade förväntat sig? Knappast.

- Ja men, vi gör bara det vi gick till val på och alla dessa beslut är nödvändiga för jobbens skull och för att komma åt utanförskapet som socialdemokraterna skapade under sina tolv år vid makten, säger allianspolitikerna och försöker låta så övertygade som möjligt.


Men det skär sig. Det går inte hem längre. Väljarna tycks ha genomskådat lögnerna.

Visst, det har skapats en massa nya jobb det senaste året, men är det verkligen ett resultat av en borgerligt styrd alliansregering? Tror knappast det. Det mesta beror på den högkonjunktur som vi är mitt inne i och då anställer företagen därför att det finns behov av att göra det. Jag frågade en företagare från länet för en tid sedan om han tyckte att det var någon skillnad för honom som företagare nu när alliansen styr. Anställer han t ex fler under 24 år för att bli befriad från arbetsgivaravgiften? Anställer han fler nu när provanställningstiden har utökats?

Nej. Svaret blev ett tveklöst nej. När det finns behov av att anställa så anställer man och då är en lägre arbetsgivaravgift inte det avgörande. Man vill ha den mest kompetenta arbetskraften.


Tro då inte att alliansen har hörsammat det, icke, icke. I stället vill man, hör och häpna, begränsa möjligheterna för gymnasieelever på yrkesprogrammen att få den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Är inte det underligt? Man ska inte låta alla elever få tillräckligt med kunskaper i svenska, engelska och matte. Förstår ni att man blir upprörd?


Och hur kan man bara tro att det blir fler jobb genom att sänka a-kassan? Under år 2006 skapades 96 000 nya jobb utan att röra a-kassan, utan att försämra för pensionärer och utan att sälja ut sjukhus och statliga företag till privata intressen. Det lyckades vi socialdemokrater med genom att föra en solidarisk politik.


Om tre år är det val igen och då kommer folk att ha stora förväntningar på oss. Hur ska vi socialdemokrater lyckas återskapa den trygghet som har varit Sveriges främsta signum? Den nöten bli svår att knäcka eftersom vi inte vet hur mycket mer som kommer att nedmonteras innan den här alliansen är färdig. Vi vet heller inte hur konjunkturen kommer att se ut om tre år. Men det allra viktigaste för oss är att återskapa förtroendet hos folket, förtroendet att bedriva en solidarisk politik där vi alla drar vårt strå till stacken efter förmåga och där vi sedan ger till var och en efter behov. Det är socialdemokrati, mina vänner.


Pia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback